Experiment inedit sub apă: reciful de corali construit de la zero
O echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong a creat primele plăci printate 3D pentru a readuce la viață comunitățile de corali de pe fundul apelor Hong Kong-ului.
Plăcile sunt realizate din teracotă și au fost plasate pe fundul apelor din Parcul Acvatic Hoi Ha Wan pe durata unei săptămâni în cadrul unui exercițiu de testare. Experimentul presupune instalarea a 128 de plăci pentru corali, întinse pe o suprafață de aproximativ 40 metri pătrați în interiorul a trei situri marine.
Ideea proiectului a început încă din 2016, iar experimentul este condus de o echipă de trei cercetători marini de la Institutul de Știință Marină Swire și patru arhitecți de la Facultatea de Arhitectură Robotică.
Cum funcționează plăcile pentru corali
Designul plăcilor este creat să imite forma naturală a coralilor. Forma hexagonală a plăcilor de teracotă permite minimizarea impactului artificial asupra biodiversității marine. Echipa speră ca materialul folosit să se degradeze și să dispară pe fundul oceanului când nu va mai fi util creșterii coralilor.
Plăcile au fost create special pentru condițiile pe care apele Hong Kong-ului le oferă, acolo unde lungi perioade de neglijență au adus la erodarea și distrugerea aproape în întregime a recifurilor de corali. Viața coralilor este pusă în dificultate și de condițiile externe precum taifunurile și mareele roșii, înfloriri ale unor alge toxice pentru creaturile acvatice.
Pe parcursul evoluției proiectului, siturile vor fi analizate de către echipa de studiu, care va colecta informații precum cantitatea de corali care au crescut pe plăci și nivelurile biodiversității regăsite în recifurile în curs de dezvoltare, explică Hong Kong Free Press.
Deși încă într-un stadiu timpuriu, proiectul promite un succes ce va reprezenta un pas important în eforturile conservării maritime din întreaga lume. Echipa de cercetători speră ca proiectul să inspire și alte orașe să acționeze pentru a-și proteja recifurile locale de corali.
Rolul coralilor este indispensabil pentru a readuce la viață zonele acvatice, întrucât coralii reprezintă habitatul de bază al creaturilor acvatice nevertebrate, cât și a unor pești mici. Recifurile de corali reprezintă, în același timp, un factor important în combaterea schimbărilor climatice.